Hoppa till innehåll
Hem » Henrik Lundqvist

Henrik Lundqvist

Den kända ishockeymålvakten Henrik Lundqvist från Sverige avslutade sin karriär sommaren 2021 efter många framgångsrika år på isen.

Han spelade i Frölunda HC men är främst känd för sina år i NHL-laget New York Rangers.

Fakta om Henrik Lundqvist

Hur gammal är Henrik Lundqvist egentligen? Svaret på frågan är 40 år – just i år faktiskt. Han är nämligen född 2 mars 1982 i Åre.

Här är lite övrig snabbfakta:

Föräldrar: Eva och Peter Lundqvist
Syskon:Joel (tvillingbror), samt Gabriella (storasyster) född 1978.
Längd: 185 cm
Vikt: 85 kg
Handskar: vänsterhänt
Net worth / förmögenhet: 35 miljoner dollar
Lön:1,5 miljoner dollar (2021)
Bil:Lamborghini
Nuvarande lag:Washington Capital (2021/2022) Kom aldrig till spel
Bor:Hus i New York

Henrik Lundqvist

Henrik Lundqvist har både fru och barn. Frun heter Therese Andersson och de träffades redan 1998 medan Lundqvist spelade hockey i Frölunda. Det tog dock hela 12 år innan de förlovade sig 2010. Henrik hade planerat allt i smyg och överraskade sin blivande fru med en enorm diamantring.

Sedan gick det ett år till innan de äntligen gifte sig i augusti 2011.

Ålder på barn

Paret är även stolta föräldrar till två döttrar – Charlise och Juli. Charlise Lundqvist är född den 10 juli 2012, Juli den 20 mars 2015.

Starten på en lång karriär

Som junior spelade Henrik Lundqvist tillsammans med sin tvillingbror Joel i Järpens IF. Efter det gick han till Rögle BK för att sedan gå vidare till Frölunda HC, även då ihop med sin bror. Kort därefter draftades han till Rangers i 7:e rundan, som nummer 205 totalt.

Kärlek till hockey

Henrik och Joel Lundqvist hade båda två tidigt en stor kärlek och ett stort intresse för hockey, men det intresset tog fart på riktigt tack vare deras far Peter. Han arbetade nämligen för ett företag som sponsrade Frölunda HC och tog därför med dem till lagets hemmaarena Scandinavium i Göteborg för att se deras matcher.

Målvakt tack vare brorsan

Det var faktiskt tack vare tvillingbrodern Joel som Henrik blev just målvakt. För när tränaren frågade om någon i laget ville bli stå i buren var det nämligen Joel som räckte upp Henriks arm i hans ställe. Det visade sig senare vara ett riktigt lyckodrag.

Spel i elitserien

Debuten i svenska Elitserien (nuvarande SHL) kom 21 september 2000. Då var Lundqvist 18 år gammal. Efter en tid blev han en självklar målvakt för laget och var en av två spelare som bidrog mest till att laget tog hem SM-titel säsongen 2002/2003. Det var klubbens första seger sedan 1965. Under slutspelet lyckades Lundqvist också slå hela fyra rekord:

 • Minst antal insläppta mål per match.
 • Bästa räddningsprocent (96,2 %)
 • Längsta tid utan att släppa in ett mål (172 minuter och 29 sekunder)
 • Flest antal nollor i ett slutspel (6 stycken)

Tre priser under samma säsong

Lundqvist blev, tack vare sitt lyckade spel i Frölunda, den förste att tilldelas tre av svenska hockeyvärldens mest prestigefyllda priser under en och samma säsong.

 • Honkens trofé (årets målvakt)
 • Guldhjälmen (mest värdefulla spelare)
 • Guldpucken (årets bäste spelare)

Han vann även sitt andra raka SM-guld på fyra raka slutspel med laget.

Lite rolig hockeyfakta

 • Henrik Lundqvist är den tredje målvakten i Rangers historia som får sitt tröjnummer pensionerat,
 • Lundqvist har klubbrekordet i Rangers för flest spelade matcher under grundserien.
 • Han har spelat flest matcher och har flest starter i slutspelet.
 • Under de år han spelade gjorde ingen annan målvakt fler matcher, räddningar och matchstarter. Ingen har heller haft mer istid än Lundqvist.
 • Av de 18 målvakter som har gjort minst 100 matcher har han haft bäst total räddningsprocent.
 • Med sina 27 poäng gjorde Lundqvist fler poäng än 629 andra pensionerade utespelare under Rangers historia.
 • När han slutade var Lundqvist den svenske målvakt som hade flest spelade matcher under sin karriär.
 • Under 2010-2011 gjorde Lundqvist sin andra säsong med minst tio hållna nollor.
 • Han avslutade sin rookiesäsong med hela 30 segrar. Därmed stal han klubbrekordet från Jim Henry.
 • Den 12 februari 2017 tog Lundqvist sin 400:e seger som NHL-målvakt. Han var då den förste europeiske målvakten att nå den gränsen,

Hjärtfel satte stopp för fortsatt karriär

Inför säsongen 2020/2021 fick Rangers köpa ut Henrik Lundqvist eftersom han hade ett år kvar på sitt kontrakt. Vid tidpunkten hade laget nämligen två målvakter som de rankade högre och de hade då helt enkelt inte råd att hålla sig med tre målvakter. Tanken var då att Lundqvist skulle fortsätta sin karriär i Washington Capitals under säsongen 2021/2022, men på grund av ett medfött hjärtfel kom han tyvärr aldrig till spel. Han meddelade senare på en presskonferens att han tagit beslutet att avsluta sin karriär.

Ceremony & avtackning

Efter Lundqvists avsked till hockeyn hissades hans tröja med nummer 30 på ryggen till taket i Madison Square Garden i New York Det var den 28:e januari 2022. Hissningen var en hyllning till hans femton år långa och fantastiska karriär i klubben Rangers.

Tröjhissning – den största äran av alla

Att en tröja hissas är det största äran som finns för en hockeyspelare. I vissa fall säger traditionen att tröjnumret även “pensioneras”, vilket också var fallet här. Nummer 30 finns numera alltså inte i Rangers.

Hela familjen på plats

Under ceremonin tog Lundqvist plats på podiet nere på isen i arenan. Han hade med sig sina döttrar Charlise och Juli, sin fru Therese, samt syskonen Joel och Gabriella. Även föräldrarna Eva och Peter var på plats och följde stolt hyllningen av sonen.

Jättelik Louis Vuitton – koffert

Tennislegendaren och tillika “Henkes” nära vän John McEnroe kom också ut på isen under avtackningen med en specialdesignad Hagström-gitarr. Gitarren hade en illustration med Lundqvists tröjnummer tillsammans med frihetsgudinnans ansikte. McEnroe gick ut tillsammans med “Henkes” före detta lagkamrater (anförda av Mika Zibanejad) för att räcka över en uppsättning exklusiva årgångsviner. Rangers överräckte även en jättelik Louis Vuitton-koffert (för Henkes alla kostymer) samt en tavla där alla puckar från NHL-karriärens 74 nollor sprängts in.

Rörande tal

Lundqvists målvaktskollega Kevin Weekes, som han ursprungligen tog jobbet ifrån, höll ett långt tal om hur svensken numera inte bara är Rangers-legend utan en även äkta New York-ikon. Efter det fick ”King Henrik” själv ordet och sa då: “Jag har saknat er”. Orden möttes självklart av ett öronbedövande vrål från publiken.

Privat födelsedagsfest

Under kvällen och natten, efter det officiella firandet väntade även ett mer privat, men rejält, party. Festen drogs nämligen ut och ut och slogs ihop med ett 40-årskalas för hockeyikonen. “Det är väl en 60 som flyger in från Sverige. Det blir nog en bra fest, det vill jag tro” sa”Henke” själv till pressen.

Hus i Onsala

Efter karriärens slut har Lundqvist valt att stanna kvar med familjen i USA. De har sitt hem i New York och barnen går i skola där. Däremot har Henke kvar huset i Onsala utanför Göteborg och han hoppas på att kunna besöka Sverige lite oftare nu när karriären är över och det finns mer tid. En av sakerna han har saknat under alla år i USA är nämligen kontakten med övrig familj och vänner.

Reklamsamarbete Head and Shoulders

Henrik Lundqvist är såklart ett populärt affischnamn vilket också har lett till en rad reklamsamarbeten. Sedan 2012 är han till exempel ansiktet utåt för Head & Shoulders schampo. Han har spelat in åtskilliga reklamfilmer och blivit “schampokillen” för de som tidigare inte kände till honom. Det finns även en mycket uppskattad film där han gör parodi på sig själv.

Stal all uppmärksamhet under US Open

25 000 personer var på plats i Queens i New York för att se matchen mellan den store tennisstjärnan Novak Djokovi och den 25-årige ryssen Daniil Medvedev. Det var dock inte spelarna nere på planen som fick mest uppmärksamhet utan mannen som satt på läktaren. Precis bakom de amerikanska skådespelarna Brad Pitt och Bradley Cooper satt nämligen Henrik Lundqvist, “King Henrik” som han också kallas i New York, och han var alltså den som alla kameror riktades mot. Att Lundqvist är en gigant i storstaden behöver alltså ingen tvivla på.

Följ Henrik Lundqvist på Instagram

Om du är intresserad av Henrik Lundqvist och vill veta vad han gör kan du följa hans instagramkonto @hlundqvistofficial. Där kan du följa hans liv efter hockeykarriären. Som han själv uttrycker det i sin tagline “A new chapter begins”.